Saturday, November 7, 2009

Practical or Impractical? Apakah?!!!


2 ari lepas aku kuar g makan kat saujana utama kedai mamak. dalam perjalanan nak kuar dari uitm lalu la depan jejambat RnR dekat anggerik cafe tu. kat bawah tu ada la satu jalan kecik yang hubungkan jalan side sini and jalan side sana. kat jalan tu la orang yang nek moto selalu buat u-turn untuk balik ke kolej, kadang2 keta pun leh lepas gak buat u-turn kat situ.






ni ha jalan tu.





aleh-aleh arini aku tengok kat jalan u-turn kecik tu dah pasang tiang besi dalam 7 tiang block tak bagi students or sape2 u-turn. so sapa2 nak buat u turn kena la amik roundabout labu sayung if nak ke fakulti or roundabout keris tu if nak ke kolej... dah la nak kat jalan roundabout dari Plaza Satelit B (PSB) nak ke labu sayung tu dalam 300, pastu dari roundabout keris nak ke PSB plak dalam 200 meter bila dah pusing jadi dari ke 2-2 roundabout tu dah amik 500 meter la. tak ke rugi duit minyak and masa.

if tau tak bagi student wat u-turn for the first place bek tak payah langsung buat jalan tu. orang yang lintas jalan nk ke seberang sana pun tak guna pun jalan zebra crossing ni. if hangpa nak tau, orang nak lalu celah tiang tu pun tak muat, apatah lagi yang pakai wheelchair ke, pakai tongkat ke, si capek ke memang tak lepas pun tiang tu. basikal apatah lagi.


ni ha lagi satu. aku nak cite sal palang nie pulak.












mula2 sebelum nie takde laluan nie dan takde palang nie. last 2 3 minggu lepas dowang stat bina laluan ni jadi simpang 3. menghala ke fakulti aleh last week la jugak depa buh palang besi nie. baru je nak epi2 sbb tak payah nak pusing jauh2...ikut roundabout tu. so ape motis simpang nie ada palang. nape tak letak sekali pondok buruk pak gak kat tengah2 jalan tu. leh buat jokey parking punya palang kot. hahahaha

adakah hanya orang "tertentu" saja yang boleh guna simpang nie. lagi if katakan simpang nie palang dia buka ikut ofis hours 8pagi -5petang. adakah student leh guna. (kata uitm "student friendly") lagi satu if student n lecturer luar yang ada cluz mlm cme lak, takkan nak tawaf dari keris ke labu sayung trun ke fakulti. takkan cmtu skali. katakan la management uitm nie "baik", at lis buka la palang tu smpi kul 11. ok la jugak

ada solution kwn aku kata, buang tiang (bollard) tu dan buang palang tu. Kenapa? bila dah takde palang, confirm student takkan guna lintasan jalan kaki tu. tak kira la student or staff wat u turn kat pejalan kaki tu sbb dah ada simpang tiga tu.

ni aku nak perli. awat tak buh terus je traffic light kat situ. kan lagi senang. leh elak eksiden.. tade kes rempit mcm2 lagi la.

lagi satu, takkan takde otak kot orang yang bagi kelulusan buat jalan tu, dah la nak msuk dari luaq ke pondok pakgad 1km. nie nak amik jalan yang jauh2 lak utk ke fakulti or kolej. TAKKAN takde CONSIDERATION kot

0 comments:

Post a Comment

 

myfizzster Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template